Сучасна поліграфія — це різноманітне поняття. Йдеться не лише про багатотиражний друк, а й створення банерів та іншої рекламної продукції. Найчастіше це повний цикл роботи, починаючи від ідеї того, як виглядатиме друкований матеріал і закінчуючи виготовленням готового продукту.

Основні типи друку, що використовують в Україні:

  • офсетна;

  • трафаретна (шовкографія);

  • цифрова струминна;

  • цифровий лазерний.

У чому їх особливості і коли краще обрати той чи інший вид друку читайте в нашій статті.

Офсетний друк

Ідеальний варіант для друку великих тиражів. Під час офсетного друку зображення переносять використовуючи проміжний офсетний вал. На кожну фотоформу наносять певний колір, відтінки накладаються один на одного та виходить повнокольорове зображення.

Офсетний друк цінують за швидкість, за якої зберігається висока якість відбитків.

Недолік — не вигідно друкувати невеликі тиражі. Офсетний друк краще обирати, якщо друкувати потрібно дуже багато. Також незважаючи на високу швидкість друку, процес підготовки все ж таки займає час. Якщо вам потрібно швидко надрукувати невеликий тираж, краще вибрати щось інше.

Трафаретний друк

Прекрасний вибір, якщо замовлення зроблено на виготовлення невеликого тиражу недорогих друкованих матеріалів – газет, бланків чи листівок.

Окремий вид шовкографії — друк на ризографі, яка може похвалитися короткою підготовкою до друку. Мінус — якість друку, високоякісні кольорові зображення будуть недоступні, а при монохромному друку будуть відсутні півтони. Таким чином для друкування зображень краще обрати інший тип друку, а от якщо йдеться про друк різних інструкцій чи бланків, ризографія — оптимальний вибір. Швидко та недорого.

Цифровий струменевий друк

Головна перевага — можливість отримувати якісні кольорові зображення не лише на папері, а й на інших матеріалах, як то друк наклейок.

Також вагома перевага цифрового друку — можливість вносити коригування під час процесу друку. Наприклад, якщо вам щось не сподобалося на перших екземплярах, це можна легко виправити в наступний етап друку. Також варто враховувати, що чорнило при струменевому друку не стійке до вологості або тертя, тому бажана ламінація.

Цифровий лазерний друк

Лазерний друк часто використовують при друкуванні креслень та документів. Зображення та текст на папір наносяться лазерним променем, тобто кольоровий тонер просто вплавляється в папір.

Лазерний друк може бути монохромним та кольоровим. Сучасні моделі обладнання дозволяють максимально точно відтворювати багату палітру відтінків. Крім паперу, цифровий друк можливий на пластику, деревині та тканинах.

Лазерний друк можна використовувати під час невеликих тиражів. Якщо ж йдеться про великі партії друкованих матеріалів (афіш, стендів, банерів), то потрібен широкоформатний лазерний друк.

Кожен спосіб друку підходить краще для певної мети. Кожен метод має свої плюси і мінуси. Тому перед замовленням рекомендуємо обов'язково пройти консультацію з менеджером поліграфії Дніпрограф, який підкаже вигідніший тип друку саме під конкретне замовлення.